Gigafotos de pergamins del Arxiu Comarcal de l'Urgell

 

 

Constitucions i ordinacions del Rei Pere II

Data: 26 de desembre de 1283

Descripció: Constitucions i ordenacions diverses de Catalunya aprovades pel rei Pere II i a les corts celebrades a Barcelona. Entre les quals disposa que les causes de Catalunya s'havien de conèixer arreu del territori Català, i que cap veguer podia exercir jurisdicció en el territori d'un altre veguer.

  Pergamí de Vilagrassa núm 8

Concòrdia entre Vilagrassa i Tàrrega

Data: 23 de febrer de 1333

mesures: 63,5 x 69,6 cm

Descripció: Concòrdia feta entre els pobladors de Vilagrassa i de Tàrrega sobre la jurisdicció en els límits dels termes municipals, i sobre el fet de posar vigilància en aquesta frontera.

  Pergamí de Vilagrassa núm 36

Privilegi del Rei Pere III a Vilagrassa per fer una fira anual

Data: 20 de desembre de 1347

Descripció: El rei Pere III atorga el privilegi a Vilagrassa per a que es pugui fer una fira anual entre l'1 i el 10 de novembre.

  Pergamí de Vilagrassa núm 49

Privilegi del Rei Pere III a Vilagrassa per fer una fira

Data: 15 de gener de 1361

Descripció: El rei Pere III concedeix als pobladors de Vilagrassa fer una fira entre la festivitat de Sant Hilari, 13 de gener, fins que acabés el mes.

  Pergamí de Vilagrassa 69

Sentència de Pere III sobre una disputa entre Tàrrega i Vilagrassa

Data: 15 de gener de 1361

Descripció: 1361, 15 gener. Sentència de Pere III sobre una disputa entre Tàrrega i Vilagrassa, per la qual declara que els de Vilagrassa fessin una fira de 10 dies a partir de l'1 de novembre (ref. doc. 49)

  Pergamí de Vilagrassa. Núm. 72

Trasllat d'una venda de la Qúestia de Vilagrassa

Data: 5 de febrer de 1364

Descripció: Venda o alienació de la qüèstia de Vilagrassa feta pel compte de Trastamara (futur rei Enric II de Castella) a la universitat de la vila, per un preu de 2.000 florins de l'Aragó.

  Pergamí 83

Acte de Pau i Treva entre Vilagrassa i el senyor d'Anglesola

Data: Diverses dates a partir del 12 de novembre de 1365

Descripció: Acte de pau i treva signat entre el batlle de Vilagrassa i Ramon d'Anglesola, senyor d'Anglesola i de Montperler.

  Pergamí de Vilagrassa núm 87

Sentència arbitral entre l'església i la universitat de Vilagrassa

Data: 25 de gener de 1490

Descripció: Sentència arbitral entre el rector de l'església parroquial i els paers de la universitat de Vilagrassa sobre els tocs de les campanes a les hores canòniques.

  Pergamí de Vialgrassa núm. 145

Segell de l'infant Martí, fill del difunt Pere III

Data: 1389

  Segell del pergamí de Vilagrassa núm 109

Mapa topogràfic del terme de Tàrrega

Data: 30 de gener de 1892

Descripció: Mapa topogràfic de la vila de Tàrrega i del seu terme que inclou els agregats d'Ofegat i Mor. Realitzat per Tomàs Sanmartí director de camins per ordre de 20 d'agost de 1851, de l'Ajuntament i la Junta parcial d'aquesta ciutat.

  Mapa de Tàrrega del 1851
     

     

Projecte 'GIGACUR'

 

El mes de juny de 2012 es va realitzar la primera fase de la captura en molt alta resolució de diversos documents dels fons de l'Ajuntament de Tàrrega i Vilagrassa a càrrec de Josep Giribet amb el suport de l'empresa calidos.cat.

Una gigafoto és una imatge digital que conté més de mil vegades la informació capturada per una càmera digital d’un megapíxel. Aquest tipus d’imatges es realitzen a partir d’un mosaic de fotos -elaborades amb un teleobjectiu o objectiu 'macro'-, que posteriorment s’ajunten amb un programa específic com els que s’utilitzen per a les panoràmiques.

Aquest projecte nascut de l’acord de Giribet amb l’Arxiu Comarcal de l’Urgell té com a finalitat perfeccionar la tècnica de les gigafotos aplicada a documents. Al mateix temps que vol apropar el contingut dels documents reproduïts al gran públic.


 


Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya